Valuta BITCOIN

Virtualno valuto Bitcoin lahko z vidika ZPPDFT obravnavamo kot izdajanje in upravljanje drugih plačilnih sredstev, pri čemer ne gre za plačilno storitev v skladu z zakonom, ki ureja plačilne storitve in sisteme (točka 16.c 4. člen), ki kot zavezance po ZPPDFT določa tudi pravne in fizične osebe, ki v Republiki Sloveniji opravljajo posle v zvezi z dejavnostjo izdajanja in upravljanja drugih plačilnih sredstev (ko ne gre za plačilno storitev v skladu z ZPlaSS).

Po ZPPDFT je tako zavezanec vsak, ki se ukvarja s trgovanjem oziroma z izdajanjem virtualne valute Bitcoin. Ti zavezanci morajo zaradi odkrivanja ter preprečevanja pranja denarja pri opravljanju svojih dejavnosti izvajati naloge, določene v ZPPDFT in na njegovi podlagi sprejetih predpisih.

(več o tem si lahko preberite na spletni strani Urada za preprečevanje pranja denarja)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

PRAVNO OBVESTILO

Podatki, informacije in druga vsebina, ki je na voljo na spletnem portalu www.iepri.si so zgolj informativnega značaja. Upravljavec spletnih strani posledično ne prevzema nobene odgovornosti za njihovo celovitost, točnost, pravilnost in morebitno škodo, nastalo zaradi uporabe netočnih, nepopolnih ali nepravilnih podatkov in informacij oz. vsebin. Prav tako nobena fizična in/ali pravna oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe podatkov in informacij oz. vsebin na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli njihove napake, nepravilnosti ali pomanjkljivosti.

V primeru povezav na druga spletna mesta (izven www.iepri.si in njenih podstrani) upravljavec spletnega portala opozarja, da teh povezav ne nadzoruje in zato tudi ne jamči za njihovo dostopnost in vsebino. Obenem upravljavec spletnega portala opozarja še, da ne posreduje pritožb glede dostopnosti in vsebine teh povezav.

Upravljavec spletnih strani si pridržuje pravico, da kadarkoli in kakorkoli delno ali v celoti spremeni, dopolni ali odstrani objavljene podatke, informacije in drugo vsebino, ne glede na razlog ter brez predhodnega opozorila.