Kaj pomenijo spremembe Zakona o varstvu potrošnikov ?

S 13. julijem 2014 je v veljavo stopila “F novela” Zakona o varstvu potrošnikov, s katerimi je bila v slovensko zakonodajo prenesena evropska direktiva o pravicah potrošnikov iz leta 2011. Sprememba predpisa na eni strani krepi pravice potrošnikov, medtem ko na drugi strani prodajalcem, dobaviteljem in izjavalcem storitev predvsem nalaga dodatne obveznosti:

– pri organizirani prodaji na daljavo ali pri prodajnih pogodbah, sklenjenih izven poslovnih prostorov,
– pri zagotavljanju pravice potrošnika do odstopa od pogodbe brez razloga,
– pri posredovanju zakonsko predpisanih informacij potrošniku pred sklenitvijo pogodbe,
– pri opredelitvi roka za izpolnitev,
– pri seznanitvi potrošnika z odgovornostjo za stvarne napake,
– pri prevzemu tveganja za izgubo ali poškodovanje blaga pri njegovem prevozu,
– pri varovanju potrošnika pred prikritimi stroški.

Več o varstvu potrošnikov lahko preberete tu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

PRAVNO OBVESTILO

Podatki, informacije in druga vsebina, ki je na voljo na spletnem portalu www.iepri.si so zgolj informativnega značaja. Upravljavec spletnih strani posledično ne prevzema nobene odgovornosti za njihovo celovitost, točnost, pravilnost in morebitno škodo, nastalo zaradi uporabe netočnih, nepopolnih ali nepravilnih podatkov in informacij oz. vsebin. Prav tako nobena fizična in/ali pravna oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe podatkov in informacij oz. vsebin na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli njihove napake, nepravilnosti ali pomanjkljivosti.

V primeru povezav na druga spletna mesta (izven www.iepri.si in njenih podstrani) upravljavec spletnega portala opozarja, da teh povezav ne nadzoruje in zato tudi ne jamči za njihovo dostopnost in vsebino. Obenem upravljavec spletnega portala opozarja še, da ne posreduje pritožb glede dostopnosti in vsebine teh povezav.

Upravljavec spletnih strani si pridržuje pravico, da kadarkoli in kakorkoli delno ali v celoti spremeni, dopolni ali odstrani objavljene podatke, informacije in drugo vsebino, ne glede na razlog ter brez predhodnega opozorila.