Obveznost posredovanja računov v javni sektor v elektronski obliki

Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike z novelo A (Uradni list št. 111/2013), s 1.1.2015 določa obveznost posredovanja računov v javni sektor v elektronski obliki.

Proračunski uporabniki bodo z navedenim datumom bili primorani prejemati račune in spremljajoče dokumente izključno v elektronski obliki (e-računi). Iz navedenega izhaja, da bodo morali ne le proračunski uporabnik, temveč tudi pravne in fizične osebe, ki z javnim sektorjem poslujejo, za dobavljeno blago, izvedene storitve ali izvedene gradnje pošiljati e-račune.

Slednji bodo lahko e-račune posredovali prek bank, vključenih v medbančno izmenjavo e-računov, ponudnikov procesne obdelave podatkov s katerimi ima Uprava Republike Slovenije za javna plačila (UJP) sklenjene pogodbe o izmenjavi e-računov ali spletnega portala UJP e-račun, namenjenega izdajateljem, ki prek svoje banke ali procesorja ne morejo posredovati e-računov proračunskim uporabnikom ali ne razpolagajo s tehnično podporo za pripravo e-računov. Navedene izmenjave omogočajo pošiljanje e-računov proračunskim uporabnikom prek UJP, ki je v skladu s 26. členom ZOPSPU enotna vstopna oziroma izstopna točka za izmenjavo e-računov, zato neposredno pošiljanje e-računov proračunskim uporabnikom ni dovoljeno.

Obvezno pošiljanje e-računov v javni sektor naj bi spodbudilo približevanje maksimalnemu obsegu uporabe e-računov tudi v zasebnem sektorju ter prispevalo k racionalnejšemu poslovanju gospodarstva. Družbe bodo posledično morali skrbno načrtovati, vpeljati in vzdrževati sistem elektronskega poslovanja, da se zagotovi avtentičnost, celovitost in integriteta podatkov v elektronski obliki – torej njihova dokazna vrednost.

Več o elektronskem poslovanju in elektronskem arhiviranju si lahko preberete na tej povezavi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

PRAVNO OBVESTILO

Podatki, informacije in druga vsebina, ki je na voljo na spletnem portalu www.iepri.si so zgolj informativnega značaja. Upravljavec spletnih strani posledično ne prevzema nobene odgovornosti za njihovo celovitost, točnost, pravilnost in morebitno škodo, nastalo zaradi uporabe netočnih, nepopolnih ali nepravilnih podatkov in informacij oz. vsebin. Prav tako nobena fizična in/ali pravna oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe podatkov in informacij oz. vsebin na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli njihove napake, nepravilnosti ali pomanjkljivosti.

V primeru povezav na druga spletna mesta (izven www.iepri.si in njenih podstrani) upravljavec spletnega portala opozarja, da teh povezav ne nadzoruje in zato tudi ne jamči za njihovo dostopnost in vsebino. Obenem upravljavec spletnega portala opozarja še, da ne posreduje pritožb glede dostopnosti in vsebine teh povezav.

Upravljavec spletnih strani si pridržuje pravico, da kadarkoli in kakorkoli delno ali v celoti spremeni, dopolni ali odstrani objavljene podatke, informacije in drugo vsebino, ne glede na razlog ter brez predhodnega opozorila.